מהמטבח באהבה

מהמטבח באהבה

המטבח הרומני הוא בעל "לב רחב" – עז טעמים, פשוט יחסית ובלקני באופיו הבסיסי. ניכרת שונות בין אזוריה השונים של רומניה – במולדובה יהיה השימוש בשמנת רווח יותר, בטרנסילבניה יפתיע טעם מתקתק באי אילו רטבים ובאולטניה, אשר בדרום מערב רומניה, תהיה לאוכל ארומה חריפה יותר ומרקים מגוונים יופיעו על השולחן. המאחד את המטבח הרומני הוא השימוש הרב בבשר החזיר והשילוב בין בשר ושמנת חמוצה.

מאיר שבירו

לפני האוכל, נדמה שהמטבח הרומני מספק לנו בעיקר קלישאות…

"שר אוצר נכנס למסעדה רומנית אוכל צ'ורבה… "איפה, איפה היה המטבח הרומני בלי קאלאראשו? או בלי השום?". יש האומרים שכל מתכון רומני, לכל מאכל, מתוק או חריף, חמוץ או מלוח, מתחיל במילים – "קחו 1 קילוגרם שום…"

לצד המצאי הטבעי של כל ארץ מבחינת צומח ומשק חי (טבעי ומבויית), הבונים את התפריט המקומי מקדמת דנא, מושפע כל מטבח מבחוץ – סוחרים הנושאים איתם תבלינים חדשים, כובשים המביאים איתם מוצרים חדשים ונוודים המשלבים טכניקות חדשות, כל אלה השפיעו על כל המטבחים המקומיים בעולם… בתהליך המרתק הזה משתנה כל הזמן אופיו של כל מטבח. יש המאבדים את זהותם, וכמו נטמעים ו"מתבוללים" במטבחים דומיננטיים יותר, ויש המצליחים לשמור על זהות, ייחוד וטעם מקומי, למרות ההשפעות החיצוניות.

כזה הוא המטבח הרומני – אותנטי, ייחודי ובעל מסורת שאינה נכנעת לכובשים ואינה מתמסחרת עם הסוחרים אלא להיפך – מטבח שלומד, משתכלל והופך ומתאים את ההשפעות אליו.

דומה שהשאלה היחידה שנשאלת היא: האם זה טעים? ובאשר למטבח הרומני, דומה שהתשובה היא אחת ויחידה: כן! טעים!! עוד!!!

אף טיול ג'יפים לרומניה לא יהיה שלם בלי טעימות מהמטבח הרומני בעל ה"לב רחב" – עז טעמים, פשוט יחסית ובלקני באופיו הבסיסי. ניכרת שונות בין אזוריה השונים של רומניה – במולדובה יהיה השימוש בשמנת רווח יותר, בטרנסילבניה יפתיע טעם מתקתק באי אילו רטבים ובאולטניה, אשר בדרום מערב רומניה, תהיה לאוכל ארומה חריפה יותר ומרקים מגוונים יופיעו על השולחן. המאחד את המטבח הרומני הוא השימוש הרב בבשר החזיר והשילוב בין בשר ושמנת חמוצה.

המטבח הרומני נשען באופן מסורתי על חלב ומאכלי גבינה (כבשים) Brânză או Bryndza המשותפת לכל מרכז אירופה, ועל בשר חזיר – כמאמר הפתגם הרומני העממי: "הדג הטוב ביותר (הטעים ביותר) הוא החזיר…"

השפעה רומאית

הרומאים הביאו איתם את דייסת הדוחן. עם גילוי אמריקה והגירת התירס מהעולם החדש אל העולם הישן הפכה דייסת הדוחן לדייסת התירס הידועה – הממליגה (או ה-פולנטה האיטלקית). טכניקות האפייה של הרומאים הביאו ושכללו את מאפי הגבינה דוגמת ה- Pacsa, מאפה גבינה מתוק הנאכל באופן מסורתי, כשמו המעיד עליו, לפני הפסחא (עוד השפעה, הפעם דתית, שבאה עם הרומאים…).

השפעה עות'מנית

הבאים בתור להשפיע ובגדול היו העותומאנים, אשר למרות השפעתם הניכרת לא הצליחו להדיר את החזיר מהשולחן הרומני. הצ'ורבה המפורסם, שעליו ניטש הויכוח "האם התורכים הכירו אותו לרומנים או שמא להיפך", הוא מרק חמוץ! כל מרק חמוץ (להבדיל מה-סופה Supa, שהוא סתם מרק). ישנן גרסאות רבות – צ'ורבה דגים, צ'ורבה בשר, צ'ורבה שעועית ועוד ועוד – העיקר שיהיה חמוץ! החמיצות מושגת בעיקר מעלי הצמח הנפוץ – לאושטיאן, אך אפשרי גם מלימון או מי גבינה חמוצים וכיוצ"ב.

העותומנים אף הכירו לרומנים את נפלאות הקבאב (בשר צלוי בתורכית), שיהפוך ברומניה למיטיטיי (Mititei), אשר בגירסתו זו יקבל לתערובת הבשר גם את החזיר הבלתי נמנע ואת רוטב השום, ששום קבאב רומני אינו שלם בלעדיו.

הפועל התורכי sarma משמעו "לגלגל", וממנו נגזר השם הכוללני ל"ממולאים" ברומניה – sarmală (ובעצם בבלקן כולו…), משום שברומניה אין "ממולאים" כמו פלפל ממולא או קישוא ממולא וכו'. ברומניה הממולאים הם הכרוב הממולא – לאמור "המגולגל". עלי הכרוב מרוככים במים חמים ומגולגלים עם מלית של בשר, בצל, אורז ושאר תוספות כיד הטבחית הטובה עליה, מבושלים עם בצל או כרוב כבוש ומוגשים עם יוגורט.

נקניקיות יככבו גם הן בשולחן הרומני והמילוי שלהן יהיה החזיר. בשרו, כבדו, אוזניו ובעצם – כולו…

השפעה אוסטרו-הונגרית

ההשפעה האוסטרו-הונגרית תביא אל הרומנים את הקינוחים המתוקים, אלא שהרומנים, שאמנם יודעים להכין עוגות קרם מצוינות, יפשטו באופן עממי את המתיקות האוסטרו-הונגרית לכיוון ה-פפנאש המפורסם, העשוי ממאפה פשוט, מעין בצקניות או סופגניות רומניות פשוטות, אשר מוגשות עם שמנת וריבה (דובדבנים או תותים) מעל. ברומניה העממית והכפרית, שבה אין מבזבזים דבר, יוגש הפפנאש עם אורבה (Urba), שהיא גבינה קלה ואוורירית העשויה ממי גבינה (מים שהם תוצר הלואי של הכנת הגבינה מהחלב).

הפרי החביב על הרומנים הוא השזיף. השזיף נאכל, או בעצם נלגם, כ-צויקה. זהו משקה בעל אחוז אלכוהול קטלני של 30-40% המזוקק משזיפים ושום סביאה רומנית הגונה אינה שלמה בלעדיו.

בין אם מערב, בין אם מזרח, בין אם קרוב או רחוק, בין אם מוקדם או מאוחר, המטבח הרומני יודע לשלב את כולם אל בין סיריו ומחבתותיו ולתת לסועדיו חוויה קולינארית טעימה ומשביעה!

רוצים לטעום מהמטבח הרומני האותנטי? הצטרפו אלינו בטיולים לרומניה ותגלו את המטבח העשיר לצד הנופים הקסומים של רכס הקרפטים.
לפרטים התקשרו 03-5639030, או מלאו את הטופס מטה ואנו נחזור אליכם בהקדם.

מעוניינים להצטרף לטיול?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
רומניה

אראה שגיאה. נסו שוב מאוחר יותר או התקשרו

הטופס בשליחה
אנא המתינו מספר שניות לאישור

תודה שיצרתם קשר! 
נחזור אליכם בהקדם.