רומניה - חמשת הגדולים

רומניה - חמשת הגדולים

רומניה היא מדינה מסעירה ומסתורית. אם חשבתם שאין מה לעשות בה מחוץ לבוקרשט – הכתבה הזאת היא בשבילכם. עם רכס הקרפטים האדיר ונופיו הקסומים, עם כפרים ציוריים מימי הביניים, עם ארמונות, טירות וערפדים, רומניה לא מפסיקה להפתיע.

מאיר שבירו

רומניה היא מדינה מסעירה ומסתורית. אם חשבתם שאין מה לעשות בה מחוץ לבוקרשט – הכתבה הזאת היא בשבילכם. עם רכס הקרפטים האדיר ונופיו הקסומים, עם כפרים ציוריים מימי הביניים, עם ארמונות, טירות וערפדים, רומניה לא מפסיקה להפתיע. אם אתם מחפשים טיול יוצא דופן ליעד קרוב גיאוגרפית, אך רחוק מכל מה שאתם מכירים, טיול ג'יפים ברומניה הוא התשובה שלכם. אספנו עבורכם כמה המלצות ואנקדוטות, שכדאי לדעת עוד לפני שעוזבים את הארץ.

רומניה – חמישיות, יוצאים לדרך!

חמשת הכפרים שחובה לראות ברומניה

  1. ביירטאן – המשולש הסקסוני שופע באתרים מרשימים שניבנו במהלך ימי הביניים. הכפר ביירטאן הוא ללא ספק המרשים שבכפרים בחבל ארץ מרתק זה. הכנסייה המבוצרת של הכפר היא גולת הכותרת של הביקור בו, וממנה ניתן לצפות על הנופים המרהיבים המקיפים את הכפר. אל תפספסו את חדר תשמישי הקדושה הנחבא מאחור, ואת הפלא ההנדסי – המנעול המשולב – המורכב מלא פחות מ – 19 נעילות, הנועל את הדלת המפוארת. פלא הנדסי. למרות ייחודו של הכפר, הוא עדיין לא סומן על מסלולי התיירים הסטנדרטיים, כך שניתן עדיין לחוש בו את האווירה הכפרית האותנטית.
  2. ויסקרי – גם ויסקרי הוא כפר סקסוני מתקופת ימי הביניים. הוא אמנם יותר מתוייר מביירטאן, אבל גם אותו אסור להחמיץ. הכנסייה המבוצרת של הכפר משמשת כיום כמוזיאון, המספר את סיפורם של הכפרים הסקסונים, ומציג את אורחות החיים של האנשים שהיו נתונים בהם בתקופות מצור ממושכות. גם בית המלוכה האנגלי גילה את הכפר, ורכש בו נכס עתיק. חלקו הדרומי של הכפר, שננטש ע"י תושביו המקוריים, הפך לשכונת צוענים שמחה ועליזה, וזו הזדמנות מיוחדת להתרשם מקרוב מאורחות החיים של העם החידתי הזה…
  3. קורטה דה ארג'ש – בירתה העתיקה של ולאכיה. מקום מושבם של הנסיכים הוולאכים בימי הביניים. קורטה דה ארג'ש היא עיירה אסתטית ומעניינת. המנזר של קורטה הינו אתר ארכיטקטוני מעניין, וסביב בנייתו נרקמו אגדות וטרגדיות שפקדו את הבנאים שנטלו חלק בפרויקט בנייתו, ובראשם סיפורו קורע הלב של מאנולה הבנאי. אל תפספסו את הביקור בבאר של מנואלה – מעיין טבעי הנובע בפארק שמול הקתדרלה, שם תוכלו לבקש משאלות (עשו זאת בזהירות רבה, ורק אחרי שתשמעו את סיפורו של מאנולה במלואו…).
  4. סיגישוארה, הרובע העתיק – חוזרים למשולש הסקסוני, אל הרובע הססגוני של העיירה הסקסונית המפוארת – סיגישוארה. ברובע הזה נולד וגדל נסיך הדמים דראקולה, שלימים יהפוך להיות גיבורם של ספרים, סרטים והצגות. סיור רגלי בעיר יוליך אתכם על השבילים מרוצפי האבן, דרך המצודה המפוארת, מגדל השעון, בית הספר הכנסייתי העתיק (שעדיין מתפקד), ובית הקברות אפוף המסתורין שנמצא בראש הגבעה. לא לפספס את הסיור על החומה והתצפית היפה אל הגבעות וכרי המרעה שמקיפים את העיר.
  5. כפרי רכס פיאטרה קורולוי – הכפרים ברכס פיאטרה קורולוי מייצגים את חיי הכפר הרומניים במלוא הדרם. הנסיעה בדרכי העפר בין הכפרים העתיקים תחזיר אתכם בזמן לימי טרום התקופה הקומוניסטית. משקים אוטרקים קטנים, המגדלים בעלי חיים וירקות, ומייצרים בעצמם את הלחם, הגבינות והיין. היערנים המשוטטים בחבל ארץ זה עם עגלות רתומות לסוסים חסונים, ישמחו לארח ולשתף את התיירים המעטים המזדמנים לאזור בנושאים שעימם הם מתמודדים בחיי היומיום הפשוטים, אך הקשוחים שלהם.

חמש דרכים שאסור לפספס בטיול ברומניה

  1. הדרך הטראנס אלפינית – "טראנס אלפינה" היא דרך רומית עתיקה, שחוצה את הרי הקרפטים מדרום לצפון. הדרך הנוכחית נסללה לפני כמאה שנה, בסמוך לתוואי הדרך העתיקה, והיא עוברת במעבר ההרים הגבוה – "מעבר אורדל" (2,145 מטר). הדרך מטפסת מתוך היערות הצפופים אל האזורים הגבוהים דלילי הצמחייה, ולאורכה נפרשים אגמים מרהיבים בתוך אזור טבעי ובראשיתי. לאורך הדרך מספר מועט של בתי קפה, שמומלץ לעצור בהם לתצפיות עוצרות נשימה על הנוף המהמם (הקפה קצת פחות..).
  2. טראנס פגאראש – המיזם המגלומאני של הרודן צ'אושסקו הינו הכביש הסלול הגבוה ביותר ברומניה. אחרי הפלישה הסובייטית לפראג, החליט החבר צ'אושסקו לשפר את יכולותיו בהזזת כוחות צבא מדרום לצפון, והורה על סלילת הכביש. 4.5 שנים ארכה סלילתו, וכיום הוא מהווה מקור משיכה ייחודי לתיירות חוץ ופנים. בתקופת החורף הקטעים הגבוהים של הכביש סגורים לתנועה, ובסופי שבוע בקיץ צפו לפקקי תנועה… עם זאת, הדרך הזו נחשבת, ובצדק, לאחת הדרכים היפות בעולם. הכביש התלול והמפותל מטפס בתוך נופיו המרהיבים של רכס הפגאראש, ובנקודה הגבוהה ביותר, רובץ לו בנחת אגם קרחוני שנראה כמו ציור רומנטי – אגם בליאה. סמוך לאגם תמצאו דוכני מזכרות ומזון מהיר מקומי. צפונית לאגם ניתן לרדת אל המפלים, שיוצרים המים המופשרים של הקרחונים שמעליכם.
  3. השביל סביב אגם וידרארו – אגם וידרארו הוא מאגר מים מלאכותי שנבנה בשנות השישים. כביש הטראנס פגאראש יוביל אתכם אל הסכר שממנו ניתן לצפות על האגם. בסמוך לסכר פועלות סירות תיירים קטנות,  שאיתן ניתן לשוט אל לב האגם. ואולם, הקטע היפה ביותר, הינו דרך העפר המקיפה את האגם ממערב. לעיתים הדרך מעט בוצית ומתאימה רק לרכבי 4X4. הדרך עצמה חוצה בתוך יער עבות של עצים רחבי עלים, ועצים מחטניים משולבים זה בזה, ומדי פעם, מבין הגזעים הצפופים, ניתן להבחין במי הטורקיז של האגם. מומלץ להתארגן לפיקניק באחת מפינות החמד שלאורך הדרך.
  4. דרך המשולש הסקסוני – את המעברים ממקום למקום במשולש הסקסוני, מומלץ לעשות בדרכים הכפריות הקטנות ודלילות התנועה, העוברות בלב הכפרים, ובאזורי האחו והכרמים. אמנם האזור מוקף בכבישים מהירים, שבהם סביר להניח שהדרך תהיה מהירה יותר, אבל על מנת לספוג את האווירה הימיביניימית מחד, ולראות מקרוב את האוכלוסייה הצוענית המאיישת את האזור כיום, מאידך, מומלץ לקחת את הזמן, ולשייט לאט להנאתכם, בינות לכפרים שבהם הזמן עצר מלכת.
  5. דרך הטירות העתיקות – הדרך היורדת מבראשוב לכיוון דרום מערב, מעוטרת בשתי הטירות המפורסמות ביותר ברומניה. טירת בראן היא המפורסמת שביניהן, והיא אטרקציה תיירותית הומה. הרומנים נתנו לה את הכינוי "טירת דראקולה", וכתוצאה מכך היא הפכה להיות מוקד עליה לרגל לתיירים הצמאים למידע אודות "נסיך הדמים" הידוע לשמצה. עם זאת, כלל לא בטוח שגיבורנו שהה בטירה הזו יותר ממספר שעות במהלך חייו. טירה נוספת ומעניינת לא פחות היא טירת ראשנוב. הטירה הענקית ממוקמת על גבעה נשגבה מעל לעיירה ראשנוב, וגם היא אפופת סיפורים ומיסתורין אודות האירועים המוזרים שהתרחשו בה במהלך השנים. חפשו את הסיפור על השבויים העות'מאנים שחפרו את באר המים במקום… למבקרים באזור ראוי לשלב ביקור באתר ההנצחה לזכר אסון היסעור, הנמצא בקרבת מקום.

חמישה מאכלים מהמטבח הרומני שחובה לטעום

  1. ממליגה – מנת הדגל של המטבח הרומני היא בעצם עיסת קמח תירס שמוגשת מבושלת, אפויה או מטוגנת. כאשר היא מוגשת כמנה עיקרית, ניתן לפזר עליה גבינת ברינזה מלוחה (כבשים), או לאכול אותה עם שמנת חמוצה. הממליגה משמשת גם כתוספת האולטימטיבית לכל מנה עיקרית.
  2. קבב רומני – המכונה מיטיטיי, או מיצ'י. הקציצה המפורסמת, עתירת השום ("אין דבר כזה יותר מידי שום"), יכולה להופיע גם כאוכל רחוב פשוט, וגם בגרסאות אנינות במסעדות מסורתיות. הקבב הרומני טעים במיוחד, כאשר מתלוות אליו כמה כוסיות של צוייקה.
  3. כרוב ממולא – המכונה סארמאלה, זהו כרוב ממולא בבשר, אורז ועשבי תיבול. הולך מצויין עם בירה.
  4. גולאש – אמנם זהו המאכל הלאומי של הונגריה, השכנה מצפון, אבל הרומנים יודעים להכין גרסה מעולה משלהם. בעיקר באזור טרנסילבניה, שבו התרבות ההונגרית עדיין דומיננטית, מומלץ להזמין גולש המוגש בתוך כיכר עגולה של לחם שחור, גס וטרי. הלחם סופג את הרוטב של התבשיל, והופך להיות החלק הטעים ביותר במנה. קשה לעצור…
  5. ממרח שעועית ושום – ה"חומוס" של הרומנים, הוא ממרח עשוי משעועית מעוכה עם המון שום. מוגש בד"כ כמנה ראשונה ביחד עם סלט כרוב, וכד זכוכית קטן (חצי ליטר) של פלינקה – גרסה מעודנת של צוייקה.

חמש דמויות רומניות שחובה להכיר

  1. דרקולה – 500 שנה לאחר שהלך לעולמו, הפך נסיך הדמים לידוען הרומני המפורסם ביותר בעולם. סופרים, תסריטאים ובמאי קולנוע התאהבו בדמות שיצר הסופר ברהם סטוקר (שכף רגלו לא דרכה מעולם על אדמת רומניה), והפכו אותה לאגדה (ולקופה רושמת…) שאינה נגמרת. מה בין נסיך הדמים הוולאכי, לדמות הספרותית שנבנתה על גבו? מסתבר שחייו האמיתיים של הנסיך היו לא פחות מטורפים, ולא פחות דרמטיים, מכל הסיפורים הבדויים שנכתבו אודותיו מאות שנים מאוחר יותר.
  2. קרול הראשון – המלך הראשון של רומניה, שהיה בכלל גרמני. קרול, בן האצולה הצעיר, הובא למדינה שנמצאה אז בשלבי התהוות, במחצית המאה ה – 19. המשימה המורכבת שהוטלה על כתפיו הייתה להקים את רומניה "יש מאין", לאחר שנים של כיבוש עות'מאני ומאבקים בלתי פוסקים בין הנסיכויות השונות. למרות כל הקשיים, הצליח קרול בתקופה סוערת ורבת תהפוכות להצעיד את רומניה עד לפרוץ מלחמת העולם הראשונה. אומרים כי הדאגה הרבה שהדירה שינה מעיניו ערב פרוץ המלחמה הנוראה, הכריעה את ליבו, והוא הלך לעולמו ימים ספורים טרם פרצה.
  3. מיכאי הראשון – סיפורו הלא יאמן של הילד בן ה – 7 שהתמנה למלך רומניה, לאחר שכל היורשים שמעליו ויתרו על הכבוד. בגיל 10, הודח מכס המלכות ע"י אביו (שחזר בו מהוויתור). ואולם, בגיל 19 (1940), בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, נקרא לשוב אל כס השילטון, לאחר שאביו שוב וויתר עליו. בסופו של דבר מיכאי הודח פעם נוספת ב – 1947, כאשר רומניה אימצה את המשטר הקומוניסטי. הוא נשלח לגלות, וזכה לשוב ולראות את רומניה רק 50 שנה מאוחר יותר (1997).
  4. צ'אושסקו – סיפורו המדהים של האיש שהתחיל את חייו כשוליית סנדלרים בבוקרשט, השתלט על המדינה, סחף אותה בחזון הקומוניסטי והפטריוטי שלו, וגלש במהלך תקופת שלטונו הארוכה אל מחוזות שיגעון הגדלות ותסביך הרדיפה, שהכתיבו את התנהגותו באחרית ימיו, עד להדחתו והוצאתו להורג – כסימבול לשחרורה של רומניה מלפיתתו החונקת.
  5. נאדיה קומנצ'י – הילדה שעלתה למזרון בגיל 6, וחמש שנים מאוחר יותר זכתה באליפות רומניה בהתעמלות. היא המשיכה את המסע המופלא שלה עד לרגע השיא באולימפיאדת מונטריאול (1976), שבה הפכה להיות המתעמלת הראשונה בהיסטוריה שזוכה בציון המושלם 10, והביאה לארצה 5 מדליות אולימפיות. העיתונאים שחיכו לה מחוץ לאולם שאלו אותה אם היא מתכוונת לפרוש בשיא (היא הייתה אז בת 15 בלבד…). נאדיה הופכת בין לילה לאלילה נערצת בארצה. אולם יופייה, הישגיה המרשימים וההערצה שלה זכתה, עתידים להיות לה לרועץ. בנו המפונק של הרודן צ'אושסקו חושק בה. חיזוריו האובססיביים, שנענים בשלילה מצד נאדיה, הופכים לאיומים מטרידים, והופכים את חייה של נאדיה לסיוט. הם שיגרמו לנאדיה בסופו של דבר להתייאש, ולערוק מרומניה באישון לילה גשום, על מנת לבנות לעצמה חיים חדשים במערב.

אם גם אתם רוצים לצאת למסע בזמן אל ימי הביניים, ללכת בעקבותיו של הערפד המפורסם בעולם ולטעום ממליגה אמיתית – אתם מוזמנים להצטרף אלינו בטיולי ג'יפים בנופים המופלאים של רכס הקרפטים ברומניה.
לפרטים נוספים התקשרו 03-5639030, או מלאו את הטופס ואנו נחזור אליכם בהקדם.

מעוניינים להצטרף לטיול?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
רומניה

אירעה שגיאה. נסו שוב מאוחר יותר או התקשרו

הטופס בשליחה
אנא המתינו מספר שניות לאישור

תודה שיצרתם קשר! 
נחזור אליכם בהקדם.